Recent werk staat op Instagram

Update

2 september 2020

wegwijs in de zorgOp instagram vind je mijn meest recente werk. Leuk om je daar te ontmoeten. Of neem een kijkje in mijn laatste nieuwsbrief. Die verstuur ik 2 tot 4 keer per jaar. Wil je de nieuwsbrief in je eigen mailbox ontvangen? Meld je aan.

Kunstroute

30 oktober 2019

kunstroute voordorps verbeeldingOp 17 november tussen 13.00-17.00 uur nodig ik je graag uit voor de kunstroute Voordorps Verbeelding. Tijdens de route kun je binnenkijken bij kunstenaars en makers. Ik laat mijn vrije werk zien en er is de mogelijkheid om zelf pasfotoboekjes te maken en werk in opdracht te bekijken.

Zus is zoek, is een persoonlijke verhaal over mijn zus. Al achttien jaar schrijf ik hierover kleine verhaaltjes. Over rouw en missen, maar vooral over de betekenis van een zus in mijn leven. Over wie ik ben door mijn zus. Hopelijk een herkenbaar verhaal voor iedereen met een zus of broer. Of voor wie een zus of broer moet missen. Op dit moment werk ik aan beelden bij de verhalen. De tekeningen maak ik met de hand en dat is een ‘nieuw’ en verrassend pad in mijn werk. Tijdens de kunstroute laat ik ze zien. Ik hoor graag wat je ervan vindt.
Je bent welkom op Steve Bikostraat 23, 3573 BA Utrecht.

Alle informatie en adressen van de route vind je op de website.

Wat draagt bij aan de leefbaarheid?

29 januari 2019


Waardoor wonen mensen ergens prettig, wanneer voelen mensen zich veilig, wat hebben ze nodig in de buurt? Dat zijn vragen waar niet alleen stedebouwkundigen, verkeerexperts en sociaal werkers zich mee bezig houden. Ook voor een gemeente is dat van belang. Gemeente Culemborg doet regelmatig onderzoek om te zien hoe inwoners het wonen ervaren. Goed nieuws voor de gemeente: de Culemborgers gaven een 7- aan hun stad! In de infographic die ik voor de gemeente maakte zijn de belangrijkste resultaten uit het onderzoek te zien. Bijna iedereen ergert zich aan hardrijders en bijna niemand voelt zich eenzaam; een mooie stad om te wonen, lijkt mij.

Poëzie en verhalen in beeld

31 oktober 2018

Tijdens de herfstopruiming van mijn werk ontdekte ik dat eigenlijk veel van mijn werk verbonden is aan poëzie en verhalen. Dat was op mijn website helemaal niet zo zichtbaar. En dat terwijl ik dat werk met veel plezier doe, altijd blij ben met het eindresultaat en het bijna vloeiend ontstaat. Hoog tijd om aan die onzichtbaarheid een einde te maken. In de portfolio onder de term ‘verbeeldend’ kun je nu dit soort illustraties terugvinden.  De illustratie hiernaast maakte ik voor uitgeverij Kwintessens bij een gedicht van Bette Westera.

Kunstklas

8 maart 2018

 

Voor het magazine ‘Juf & Meester’ ging ik kijken bij de Stokstaartjes op OBS Voordorp. De kleuters maakten kunstwerken voor de kunstroute Voordorps Verbeelding. Ik maakte een reportage in woord en beeld van mijn bezoek.

Het was een waar feestje om een ochtend mee te draaien met juf Lieke en juf Joke. En wat een geweldige kinderen. Allemaal.

World Food Day 2017

25 oktober 2017

Wat een superdag was het op World food day in Ede. In een prachtige oude kazerne maakten ongeveer 70 kinderen een aardappelportret. En spraken we veel enthousiaste leerkrachten, mensen uit de kinderopvang, wethouders en ouders over Ons mooie voedselboek. Fijn om te merken dat er meer mensen zijn die voedselonderwijs belangrijk vinden. Boekhandel Paard van Troje verkocht ons boek en het is b-i-j-n-a uitverkocht. En wij gaan door met het zoeken van meer scholen én gulle gevers voor de actie ‘Geef een school dit boek cadeau’.

Geef een school dit boek cadeau!

23 mei 2017

We dromen ervan dat straks op elke basisschool in Nederland een exemplaar van Ons mooie voedselboek tot zijn beschikking heeft. Hoe meer kinderen nadenken over het eten op hun bord, hoe beter. Want dan genieten ze er meer van en gooien ze minder weg.

Minder voedselverspilling en gezond eten

Nieuwsgierige vaders, moeders, opa’s, oma’s, juffen en meesters mogen ook meekijken in ons boek. Graag zelfs. Want dan genieten we er samen nog meer van en gooien we automatisch minder weg. Dat is belangrijk, want er komen steeds meer mensen op de wereld. En allemaal willen we gezond en lekker eten.

Voor scholen?

Na de lancering van Ons mooie voedselboek ontvingen we veel enthousiaste reacties en recensies, ook vanuit het onderwijs. Omdat de informatie in het boek in kleine stukjes is opgeschreven met veel beeld erbij, is het boek aantrekkelijk voor kinderen, hoorden we van al die juffen en meesters. Daarom gunnen we elke school wel zo’n boek. Kinderen kunnen er heerlijk in hun eentje in ronddwalen en lezen waarover ze meer willen weten. Weet jij bijvoorbeeld wat poep en yoghurt met elkaar te maken hebben? Of hoeveel tarwekorrels in een boterham zitten? Het boek kan ook gebruikt worden voor het maken van werkstukken of spreekbeurten. Leerkrachten kunnen het boek gebruiken om een onderwerp te openen met de kleurige, bomvolle praatplaten of de ‘doedingen’ samen met de klas maken. Achterin het boek staan bezoekadressen, waar je ook met de klas naartoe kan.

Hoe kan je helpen?

Scholen hebben natuurlijk heel veel wensen, maar minder budget. Ben je een voedselliefhebber en vind je het belangrijk dat kinderen leren waar hun eten vandaan komt en welke keuzes je als consument kunt maken? We zoeken bedijven die een partij boeken willen doneren, we zoeken mensen die een boek cadeau willen doen of de actie ondersteunen met €5,- en we zoeken scholen die Ons mooie voedselboek willen ontvangen. Ga naar de website en doe mee.

Ben je ook aan het aftellen naar kerst?

15 december 2016

Speciaal voor het aftellen naar kerst, maak ik voor Hemel en Aarde van uitgeverij Kwintessens een adventskalender.

Een ‘ruimterijke’ kerst
Mijn kerst startte dit jaar met 30 °C. Het was midden in de zomer en mijn raam stond open; het terrasrumoer borrelde mijn werkkamer in en de geroosterde barbecuegeur overstemde elke gedachte aan ‘kerst’. Uitgeverij Kwintessens nodigde mij uit om de adventskalender voor Hemel & Aarde te illustreren, dit keer met het thema ‘rijk’. En ik keek naar het witte vel voor mij, veegde het zweet van mijn voorhoofd, nam nog een slok water en vroeg mij af hoe ik deze opdracht tot een goed einde kon brengen.

Even daarvoor was ik nog zó blij geweest met de opdracht. Het is altijd leuk om voor Hemel & Aarde te werken. Bij thema’s zoals maan, wit, goud, groei of stem maak ik een beeld. De redactie geeft me alle ruimte. En in die ruimte ga ik mijn gang; ik denk, zoek, kijk, ontdek, overweeg, vergelijk, lees, associeer, luister, voel en dompel mij onder in het thema. En als ik dan een vel papier erbij pak, dan staat het er vlot: een beeld dat de kijker hopelijk dezelfde ruimte geeft om het thema te proeven, ontdekken of te onderzoeken.

Kerst met 30 °C is lastiger. Hoe kom ik in de stemming? Googlen dan maar? Ik beland in de rijke wereld vol blinkende ballen, stralende sterren en schitterende cadeaus. Rijk, dat is het zeker. Maar ergens wringt het. Is dit nou kerst, een rijke kerst? De redactie levert gedichten, muziek en verhalen aan. Wat heerlijk om te luisteren, te lezen en weg te dromen. En dit heet werken? Wat een luxe! En tijdens dit mijmeren en dobberen op de muziek en in de verhalen begint het langzaam te ontstaan. De beelden die ik wil maken. De beelden die passen bij deze muziek, deze verhalen en deze poëzie. Beelden die iets aanstippen maar niet alles vertellen. Beelden die verwijzen naar een betekenis, maar niet alles invullen. Beelden die iedereen zelf op zoek laten gaan naar z’n eigen betekenis.

Hoezo, de geur van gegrild vlees? Hoezo, het geluid van geschater? Hoezo gutsende warmte? Ik merk er niets van. Ik zie, hoor, voel en teken de ruimte. Dit is pas échte rijkdom: de ruimte te hebben om iets te denken, te wensen, te maken, te doen. Dat wens ik alle kinderen toe.

Een ‘ruimterijke’ kerst gewenst!

Jenny Lindhout

Blog in opdracht van uitgeverij Kwintessens.

Hulp in Sinterklaastijd

22 november 2016

De tekst van een sinterklaasliedje vergeten? Print dan gratis dit Pietjes-liedjes-uitvouwboekje. Knippen, plakken, vouwen en zingen maar! Gezellig om samen met de kinderen in elkaar te knutselen. Je mag ‘m zo vaak als je wilt printen.

Download het pietjes-liedjes-uitvouwboekje.