Ben je ook aan het aftellen naar kerst?

15 december 2016

Speciaal voor het aftellen naar kerst, maak ik voor Hemel en Aarde van uitgeverij Kwintessens een adventskalender.

Een ‘ruimterijke’ kerst
Mijn kerst startte dit jaar met 30 °C. Het was midden in de zomer en mijn raam stond open; het terrasrumoer borrelde mijn werkkamer in en de geroosterde barbecuegeur overstemde elke gedachte aan ‘kerst’. Uitgeverij Kwintessens nodigde mij uit om de adventskalender voor Hemel & Aarde te illustreren, dit keer met het thema ‘rijk’. En ik keek naar het witte vel voor mij, veegde het zweet van mijn voorhoofd, nam nog een slok water en vroeg mij af hoe ik deze opdracht tot een goed einde kon brengen.

Even daarvoor was ik nog zó blij geweest met de opdracht. Het is altijd leuk om voor Hemel & Aarde te werken. Bij thema’s zoals maan, wit, goud, groei of stem maak ik een beeld. De redactie geeft me alle ruimte. En in die ruimte ga ik mijn gang; ik denk, zoek, kijk, ontdek, overweeg, vergelijk, lees, associeer, luister, voel en dompel mij onder in het thema. En als ik dan een vel papier erbij pak, dan staat het er vlot: een beeld dat de kijker hopelijk dezelfde ruimte geeft om het thema te proeven, ontdekken of te onderzoeken.

Kerst met 30 °C is lastiger. Hoe kom ik in de stemming? Googlen dan maar? Ik beland in de rijke wereld vol blinkende ballen, stralende sterren en schitterende cadeaus. Rijk, dat is het zeker. Maar ergens wringt het. Is dit nou kerst, een rijke kerst? De redactie levert gedichten, muziek en verhalen aan. Wat heerlijk om te luisteren, te lezen en weg te dromen. En dit heet werken? Wat een luxe! En tijdens dit mijmeren en dobberen op de muziek en in de verhalen begint het langzaam te ontstaan. De beelden die ik wil maken. De beelden die passen bij deze muziek, deze verhalen en deze poëzie. Beelden die iets aanstippen maar niet alles vertellen. Beelden die verwijzen naar een betekenis, maar niet alles invullen. Beelden die iedereen zelf op zoek laten gaan naar z’n eigen betekenis.

Hoezo, de geur van gegrild vlees? Hoezo, het geluid van geschater? Hoezo gutsende warmte? Ik merk er niets van. Ik zie, hoor, voel en teken de ruimte. Dit is pas échte rijkdom: de ruimte te hebben om iets te denken, te wensen, te maken, te doen. Dat wens ik alle kinderen toe.

Een ‘ruimterijke’ kerst gewenst!

Jenny Lindhout

Blog in opdracht van uitgeverij Kwintessens.